
Vinkkejä häävalokuvaukseen
Olen itse aloittanut häävalokuvaamisen 90-luvun loppupuolella, jolloin käytössäni oli filmijärjestelmäkamera. Nykyään juhlakuvaaminen on tekniikan kehittymisen myötä paljon helpompaa, mutta haasteelliset hetket ovat säilyneet – miten saada onnistuneet kuvat autenttisista ohi kiitävistä hetkistä. Niistä hetkistä, jotka ovat ”Täytyy saada kuva”- eli Must-listalla.
Must-lista koostuu asioista ja hetkistä, joista hääpari vieraineen olettaa kuvia saavansa. Jos on kuvaamassa ensimmäistä tai toista kertaa häitä, kannattaa tämä Must-lista pitää mukana paperisena, ja tarkistaa onko muistanut kuvata kaikki tarvittavat aiheet ja hetket.
Häät ovat aina omanlaisensa juhla, mutta jotakin yhteneväisyyksiä niissä tavallisesti on. Lisäksi hääparilla on yleensä toiveita kuvauksen suhteen. Toiveiden huomioimisen ohella kannattaa kuvata automaattisesti tietyt asiat. Minun Must-listani on kehittynyt vuosien varrella, ja se lienee varsin tyypillinen listaus kuvattavista asioista.

Juhlapaikalla aloitan kuvaamisen juhlatilasta, kuvaan yleiskuvia juhlatiloista ja lähikuvia koristeluista. Tässä vaiheessa kannattaa myös käydä ottamassa muutama kuva ulkopuolelta. Osa ajasta menee tarjoiluja kuvatessa, jos ne ovat jo aseteltu paikoilleen. Valmisteluita kuvatessa kuvaan niin henkilökuntaa kuin hääpariakin kaasoineen ja bestmaneineen.
Morsiamen valmisteluita kuvatessa otetaan perinteisesti kuva puvusta, kun se vielä esim. roikkuu henkarissa. Morsiamen pukeutuminen kuvataan kenkien laittamista myöten. Meikkauksesta ja kampauksesta otetaan kuvia. Sulhasen valmistautumisessa kuvataan erityisesti solmion laitto ja esim. kalvosinnappien kiinnitys.

Kirkossa kuvataan monia tilanteita; morsiamen saapuminen, saatto, luovutus, sormusten vaihto, suudelmat, alttarilta lähteminen, ulostulo ja lähtö kirkon pihasta.

Juhlan alussa kuvataan tervehdykset. Tässä vaiheessa tuleekin kuvattua ainakin suurin osa vieraista. Juhlan kuluessa kuvataan kun morsian ja sulhanen ottavat ruokaa, ja ehdottomasti kakun leikkaus. Maljankohotukset, puheet ja leikit kimpunheittoineen kuvataan vaihtaen tarvittaessa objektiivia sopivaksi. Yksityiskohtina mainittakoon sormusten ja morsiuskimpun kuvaaminen. Häätanssista kannattaa ottaa paljon kuvia. Ja jatkaa tanssien kuvaamista, etenkin jos sulhanen tanssittaa anoppia ja appiukko morsianta tms.

Illan hämärtyessä tunnelma käy rennommaksi ja etenkin vieraita on helpompi lähestyä kameran kanssa, mutta toisaalta kameran säädöt joutuu laittamaan hämärään sopiviksi. Tämä lisää haasteita kuvaukseen. Riittävä suljinaika sovitetaan ISO-arvoon, turhan suurella ISO-arvolla kuviin tulee kohinaa.

Tässä vielä muistilista kuvaamiseen:
Alkuvalmistelut
- juhlapaikan kuvaaminen sekä sisältä että ulkoa, yleiskuvia
- koristeluiden ja kattauksen kuvaaminen, yleiskuvia ja kuvia yksityiskohdista
- henkilökunnan kuvaaminen, ja valmisteluiden tilannekuvaaminen
- morsiamen mekko, kengät, korut, meikkaamisen ja hiustenlaiton kuvaaminen, pukeutumisen kuvaaminen
- Sulhasen solmionlaitto ja muu valmistautuminen


Kirkossa / vihki- tai siunauspaikalla
- vieraiden kuvaus, odottelun tallentaminen
- morsiamen tulo ja mahdollinen saatto
- mahdollinen ”luovutus”
- sormusten vaihto
- suudelma
- alttarilta lähtö
- ulos tulo
- mahdollinen juhlapaikalle lähteminen


Juhlapaikalla
- Tervehdyskierros ja maljannosto
- kuvat tarjoiluista yksityiskohtineen
- ruoanotto
- kakunleikkaus
- puheet ja leikit
- tanssit
- kimpunheitto


Oikein onnistuneita häävalokuvauksia sinulle lukija, toivottavasti ohjeistani on sinulle apua!
Jaa kavereillesikin:
Very good information.
Lucky me I ran across your site by chance (stumbleupon).
I have saved it
for later!
Thank you!