Lasten valokuvaamista pidetään yleensä ottaen haastavana. Tämä käsitys juontaa kenties juurensa siitä, että meillä on mielikuva onnistuneesta kuvasta, jossa lapsi katsoo hymyillen kameraan hienosti pukeutuneena. Puhtaissa ja sileissä vaatteissa tietenkin. Koska lapset ovat lapsia, heitä ei ole helppo saada aurinkoinen hymy huulillaan kameran eteen. Tarkemmin ajatellen lapsikuvaus helpottuu huomattavasti kun valokuvaaja päästää irti ajatuksesta, että lapsen tulisi asettua paikoilleen ja hymyillä kameralle.

Lapsi on luonnollisimmillaan leikkiessään. Tämä kannattaa ehdottomasti hyödyntää lapsikuvauksessa. Elävämpiä ja todellisempia kuvia saadaan, kun annetaan lasten leikkiä ja itse vain seurataan kameralla leikkiä ja sopivia hetkiä laukaista kamera. Tämä vaatii kuvaajalta ketteriä jalkoja ja valppautta, mutta palkintona on luonnollisia ja eläväisiä kuvia.

Lapsikuvauksen salaisuuden ydin on saada lapsi vapautuneeksi ja ohjata häntä hienovaraisesti leikin tiimellyksessä. Todella luonnollisia kuvia saa parhaiten kuvaamalla tavallisia, jokapäiväisiä tapahtumia. Näitä voi olla vaikka sukkien pukeminen, piirtäminen, kukkien keräily tai vaikka kukkien kastelu. Lapsen asettelu etukäteen suunniteltuun asentoon on tarpeetonta, sen sijaan houkuttele lapsi jatkamaan touhujaan ja sitten – odota, ja ole joka hetki valmis ottamaan kuva.

Olen käytännössä huomannut että parhaimmat polttovälit kuvata lapsia on 85 mm- ja 100 mm objektiivit. Silloin voi tarkkailla lapsia vähän kauempaa, ei tarvitse olla ihan ihossa kiinni.

Ohessa vielä vinkkejä:

·  polttovälit 85-125 mm

·  laskeudu lapsen tasolle

·  anna lapsen leikkiä vapaasti

·  odota kärsivällisesti oikeaa hetkeä ottaa kuva

·  vältä suoraa salamaa- usein lapset pelästyvät sitä ja leikki keskeytyy

·  voit aluksi antaa lapsen tutustua kameraasi

 

Toivottavasti tekstistäni on hyötyä sinulle, kun kuvaat lapsia. Tästä linkistä pääset tutustumaan laajempaan lapsivalokuvauskansiooni.

Hauskoja hetkiä kameran kanssa!